Ekonomist Hikmet Baydar, PKK’nın silah bırakmasıyla birlikte Türkiye’nin güvenlik riskinin ortadan kalktığını belirterek, bu gelişmenin kredi notu artışı için güçlü bir gerekçe sunduğunu söyledi.
Ekonomist Hikmet Baydar, PKK’nın silah bırakmasıyla birlikte Türkiye’nin güvenlik risklerinin ortadan kalktığını, bunun da kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye notunu yükseltmesini gerektirdiğini söyledi. Baydar’a göre, borsa dolar bazında hâlâ ucuz ve not artışıyla birlikte ciddi bir sermaye girişi mümkün.
MEVDUATIN CAZİBESİ AZALIYOR
Ekonomist Hikmet Baydar, son dönemde alınan ekonomik kararların piyasalar üzerindeki etkilerini değerlendirdi. Mevduat hesaplarında stopaj oranlarının düşürülmesinin, yatırımcının eline geçen net getiriyi azalttığını belirten Baydar, “Faiz oranı aynı kalsa dahi, yatırımcının kazancı düştü. Bu da mevduatın cazibesini azaltıyor” dedi.
Ayrıca, Merkez Bankası’nın kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarında TL’ye geçiş hedeflerini aşağı çekmesinin, bankaların yüksek faiz verme baskısını hafiflettiğini vurgulayan Baydar, mevduat faizlerinin gerileme sürecine girdiğine dikkat çekti.
Mevduat getirilerinin düşmesinin, yatırımcıları alternatif araçlara yöneltebileceğini belirten Baydar, “Bu para borsaya değil ama yine faizli başka enstrümanlara ya da belki sınırlı biçimde dövize ve altına kayabilir. Ancak genel eğilim, getirisi azalan araçtan çıkış şeklinde olacaktır” değerlendirmesinde bulundu.
TERÖRSÜZ TÜRKİYE: NOT ARTIŞI GÜNDEME GELMELİ
Baydar’a göre, PKK’nın silah bırakması yalnızca güvenlik açısından değil, Türkiye’nin kredi notu açısından da tarihi bir gelişme. Terörle mücadelenin sona ermesi, Türkiye’nin güvenlik riskleriyle ilgili en büyük argümanın ortadan kalkması anlamına geliyor.
“Ratings kuruluşları yıllardır Türkiye’ye düşük not verirken terör, güvenlik ve siyasi belirsizlik gibi faktörleri öne sürüyordu. Bu gelişmeyle birlikte ellerindeki gerekçeler geçersiz hale geliyor. Şimdi Türkiye’nin neden hâlâ not artışı almadığını sorgulamalıyız.”
YATIRIM YAPILABİLİR NOT SEVİYESİ ŞART
Batı merkezli birçok büyük fonun yatırım yapabilmesi için Türkiye’nin kredi notunun belli bir seviyenin üzerinde olması gerektiğini hatırlatan Baydar, Türkiye’nin bu sınırın altında kaldığı için doğrudan yabancı sermaye çekemediğini ifade etti:
“Bazı emeklilik fonları yüksek getiriyi arıyor, ancak iş tüzükleri gereği kredi notu düşük ülkelere yatırım yapamıyorlar. Türkiye’nin notu artırıldığında bu fonlar Türkiye’ye akabilir.”
BORSA DOLAR BAZINDA DAHA UCUZ
Borsa İstanbul’un TL bazında rekorlar kırmasının yanıltıcı olabileceğini söyleyen Baydar, asıl değerlendirmenin dolar bazında yapılması gerektiğini ifade etti. “Şu anda BIST 100 endeksi, olması gereken dolar bazlı seviyenin yaklaşık yarısında. Bu, yabancı yatırımcılar için ciddi bir alım fırsatı oluşturuyor” dedi.
TÜRKİYE EKONOMİSİ NOT ARTIŞINI HAK EDİYOR
Baydar, Türkiye’nin enflasyonla mücadelede yol aldığını, ihracatta artış yaşandığını ve büyümenin sürdüğünü belirtti. “Güvenlik riskleri kalkıyor, ekonomik veriler iyileşiyor. Bu ortamda not artışı hem haklı hem gerekli” diye konuştu.
Son olarak Baydar, yabancı sermaye girişinin hızlanması için Türkiye’nin yatırım yapılabilir seviyeye ulaşmasının şart olduğunu belirtti. “Not artışı sağlanırsa, borsa dolar bazında yüzde 100’e varan bir prim potansiyeline sahip. Bu fırsatı değerlendirmek için uluslararası kuruluşlara gelişmeleri açık biçimde aktarmak gerekiyor” dedi.